Electrica a luat cu 50 mil.lei mai mult de la clienți pentru că a facturat dublu certificatele verzi. Cum vor fi despăgubiți clienții

Electrica a luat cu 50 mil.lei mai mult de la clienți pentru că a facturat dublu certificatele verzi. Cum vor fi despăgubiți clienții
Publicat: 12/06/2014, 19:51
Actualizat: 29/07/2014, 19:55

Costul cu certificatele verzi se facturează, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezintă o formă de ajutor de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, pe care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) îi obligă să le cumpere. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienții lor, care în final sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi.

România spijiniă energia regenerabilă pentru că și-a asumat acest lucru față de Comisia Europeană. Potrivit acestui angajament, fiecare țară membră a Uniunii Europene trebuie să atingă anual o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total.

Chiar dacă din septembrie 2012 costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuia menționate separat pe facturi, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare a electricității. Tariful reglementat de furnizare a energiei trebuia redus tocmai pentru a nu apărea situația de facturare dublă.

Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat să factureze costul cu certificatele verzi de două ori, odată prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE și a doua oară prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013.

Ca urmare a dublei facturări a acestor costuri, Electrica a încasat cu aproximativ 50 milioane de lei mai mult de la clienții săi decât trebuia.

„ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului. Conducerea (Electrica – n.r.) consideră că suma suplimentară
încasată și respectiv, expunerea totală, este de aproximativ 50 milioane lei”, se arată în prospectul ofertei publice inițiale pentru listare la bursă a Electrica.

Oferta publică inițială prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă 51% din acțiuni începe la prețuri cuprinse între 11 lei/titlu și 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) și 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

În iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, prețul fără valoarea certificatelor verzi la care Electrica furnizează energie către consumatorii casnici pe piața reglementată a scăzut cu 1,3%.

„Conducerea (Electrica – n.r.) consideră că această reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementată iulie 2013- iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane de lei”, potrivit prospectului.

ANRE arăta marți că toți furnizorii de electricitate au interpretat eronat legislația privind aplicarea tarifelor, astfel că ANRE a decis regularizarea prețurilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%.

„Electrica Furnizare se așteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate”, se mai spune în prospect.

Electrica a furnizat anul trecut 9,7 TWh de electricitate, echivalentul a 22,1% din energia furnizată în Romania. Compania de stat are 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat, excluzând participațiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), ușor sub cel din aceeași perioadă din 2013, iar pe tot anul 2013 a obținut un câștig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Procurorii anticorupție i-au reținut, joi, pe vicepreședintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, și pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzați de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită.

În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins și a obținut de la Gugu, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013, a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor Enel, și anume: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control.

Tribunalul București a respins sâmbătă propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru Dumbrăveanu, Florin Gugu și Gheorghe Ciubotaru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce este „paradoxul coastei”?